A lakótelep „társadalmasodása”

0. nap – Esti ismerkedés

Cél: találkozás egymással, a tábor programjával, ráhangolódás az interjúztatás folyamatára, tapasztalatszerzés/saját élmény szerzése az interjúhelyzetben jól működő támogató jelenlétre. A csapatépítő játékok mellett az est fókuszában a kapcsolatépítő és kommunikációfejlesztő játékok álltak, melyek a kérdésfeltevést, az aktív hallgatást, az értő figyelmet és az improvizatív jelenlétet támogatták.

KAPCSOLATÉPÍTŐ ÉS KOMMUNIKÁCIÓ FEJLESZTŐ JÁTÉKOK

30 MÁSODPERCES INTERJÚ

Játékleírás: Új közösség tagjai között, egymás megismerése céljából használt technika, amelyben a partnerek egy adott témáról készítenek egymással interjút kijelölt szerepek szerint. Egy interjú 30 másodperc, majd szerepcsere következik. Amikor mindkét fél volt az intejúalany szerepében, partnercsere következik és új körben újra indul a 30 másodperces interjú.

A mi esetünkben használt témák:

  • Kedvenc időtöltésed
  • Családodról és magadról néhány szó
  • Történelemhez való viszonyod

TÜKÖRJÁTÉK

Játékleírás: A pár tagjai egymással szemben állnak, olyan távolságban, hogy kinyújtott karjuk (pontosabban az ujjhegyük) összeérjen. Egyikük az irányító, aki elmozdulhat, fintort vághat, gesztikulálhat. Társának feladata: mintha ő lenne a tükör, utána csinálni a lehető legpontosabban, szinte vele együtt végezni az összes mozdulatot (ha az irányító bal kézzel mozdult, akkor a szemben lévő jobbal teszi ugyanezt stb.). A fo­kozatosság elvét betartva előbb lassú kézmozdulatokat tükröz­zünk, később gyorsabbakat, majd akár az egész testre kiterjedő mozdulatsorokat is. A játék támogatja a tekintettartást és az egymásra figyelést.

AKTÍV HALLGATÁS

Játékleírás: A párban végzett játék célja a hallgató részéről a beszélőt támogató kommunikáció (figyelem, visszatükrözés, előrelendítés) elsajátítása.

  • Tegyünk fel olyan kérdéseket, amelyek segítenek a beszélőnek abban, hogy jól/pontosan ki tudja fejezni magát!
  • Bólintsunk, hogy érzékelje figyelmünket!
  • Mozgásunkkal, testbeszédünkkel tükrözzük a beszélőt. Mi is vegyünk fel hasonló testtartást, mint ő!
  • Mondjuk vissza a hallottakat, de vigyázzunk, ne kihívóan, vagy kritikusan tegyük ezt!
  • Mondjunk olyan dolgokat, amelyekkel azt üzenjük, hogy figyelünk rá, pl. igen, értem,
  • Őrizzük meg nyitottságunkat és próbáljuk meg nem kitalálni, hogy a másik vajon épp hogy érzi magát, mert ha tévedünk, az téves következtetések felé visz bennünket.

10 PERCES INTERJÚ/BEMUTATKOZÁS PÁRBAN

Játékleírás: A játékosok párt választanak és a választott térben mozogva, vagy leülve 10-10 percig mesélnek magukról a másiknak. A hallgató szerepben lévőnek az aktív hallgatás technikáival kell jelen lennie, figyelmével biztosítania a másik mesélését önmagáról.

Képek az ismerkedési estről:

?
Impresszum

Főszerkesztő: Dévényi Anna, Bánkuti Gábor
Munkatárs: Szabó Attila (szerkesztő)
Elérhetőség: pecs8.info@gmail.com