Felvonulás Pécsett 1945. május 1-én
JPM – Helytörténeti Gyűjtemény F2570

Az „első szabad május elsején” aktív a pihenés. A hivatalokban, intézményekben, üzemekben és valamennyi iskolában ünnepségek.

Május 2-án életbe lép a nyári időszámítás.

A lázas építő munkába másnap sem lehet belefeledkezni: 3-án polgármesteri rendelet szólítja el a városi üzemek alkalmazottjait. A városháza elől a polgármester vezetésével indul a menet a rohammunkával (26 nap alatt) elkészült monumentális szovjet hősi emlékmű leleplezéséhez, a szovjet hősök temetőjébe.

Szovjet hősi emlékmű leleplezése a pécsi köztemetőben
JPM – Helytörténeti Gyűjtemény
Szovjet hősi emlékmű, körülötte a katonasírok
JPM – Helytörténeti Gyűjtemény, F5579

Véget ér az európai háború.

Győzelmi ünnepek világszerte, nekünk szorong a szívünk: vajjon milyen békét és újabb emberöltőkre milyen sorsot szánt az isteni Gondviselés.Templomainkban megyéspüspökünk utasítására Te Deum-ot mondunk. Az ötéves vérontás véget ért, azzal a fő fohásszal, hogy a lelkek békéje is mielőbb helyreálljon.”

A kreativitás híd a kultúrák között. A ciszterci gimnázium Úrnapi körmenetre toborzó kongregalistái nem elégednek meg a plakátozással. A belvárosi plébános lelkes beszámolója szerint „egy oroszul tudó kispap elment a bulgár csapatok parancsnokához s megkérte, hogy egy bolgár pilóta repülőgépből szórhassa le a plakát szövegével ellátott röpcédulákat, ami híveink nagy örömére meg is történt”.

Bánkuti Gábor

Felhasznált irodalom:
Pécs-Belvárosi Plébánia Historia Domusa; Pécs-Budai Szent Ágoston plébánia Historia Domusa; Kopasz Gábor – Szinkovich Márta (Szerk.): A népi demokrácia kezdeti időszakának dokumentumai Baranyában. Pécs, 1971.
?
Impresszum

Főszerkesztő: Dévényi Anna, Bánkuti Gábor
Munkatárs: Szabó Attila (szerkesztő)
Elérhetőség: pecs8.info@gmail.com