„Maguknak szórakoznak és magukat szórakoztatják”

Ki lesz a diákdékán? Forrás: Dunántúli Napló 1983. március 19.

A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hagyományok Bizottsága 1975 elején tervbe vette, hogy a jogászbál mellett különböző egyetemi és városi helyszíneken lebonyolított évfolyam-vetélkedőket is szervez.

Az I. Pécsi Jogásznapok a hagyományteremtés szándékával indult, a kétnapos rendezvényen a csapatok különféle fizikai és szellemi akadályversenyeken álltak helyt, és egyedi dekorációval látták el az egyetem épületének egyes szintjeit:

A negyedikesek KISZ-irodát rendeztek be a szokásos hat napig tartó agyonülésezésre, és egy valódi szerzetesi cellát létesítettek, ahol egy valódi püspök, valódi szobra (az egyetem padlásáról) kérdi: »És te hogyan teljesítetted a vállalásodat, gyermekem?«

1976-tól a különféle ügyességi és sportversenyek, humoros(nak vélt) vetélkedők győztese „diákdékán” lett. A kibontakozó korteshadjáratnak ekkorra már a városban is híre ment, az előkészületekről a Dunántúli Napló is beszámolt:

Az épülő Konzum Áruház kerítésén egy hete öles betűk hirdetik: A III. évfolyam diákdékán jelöltje Morócz Emil. A jogászmenza zenés étteremmé alakult, a másodéves leánykák aligszoknyában szolgálták fel társaiknak az ebédet, jelöltjük, Óváry Győző tiszteletére a Sopiana étterem pincére két órán keresztül társadalmi munkában húzta a talpalávalót. A másodízben megrendezett Jogásznapok február 19-én kezdődtek a korteshadjárattal. A hadjárat célja az volt, hogy egy hétre rá megválaszthassák a diákdékánt, aki két napig »élet s halál« ura lesz az egyetemen. A választási előkészületekben közreműködtek a pécsi színészek, a megye élsportolói, a vendéglátó vállalat és a rendőrkapitányság tréfás kedvű, vállalkozó szellemű dolgozói, a nemzetközi hírű professzorok, a város iskolái, a gyárvárosi úttörőzenekar és még sokan mások.”

Az úttörőzenekart Moróczék mozgósították, hogy délelőtt fúvószenével fogadják az előadásokra késve érkezőket, a Jókai utcai iskola kisdobosai pedig Marenitius Janus Coca-Cola Traubisoda Caesar, az elsőévesek diákdékán-jelöltjének bevonulását kísérték dalolva. A jelöltek maskarás városi felvonulása 1977-től vált hagyománnyá. A szokatlan látvánnyal kapcsolatban a Dunántúli Napló így igazította el a városlakókat:

Szombat délután leállt a forgalom Pécsett, az Irányi Dániel téren. Transzparensekkel felvonuló egyetemistákat csodálhattak a tanácstalan járókelők, az előttük haladó kék fényét villogtató három rendőrautó láttán pedig már végképp megállt az ész. Ugyanígy csodálatot keltett a városban száguldozó Zsiguli, a »halálülésen« egy valódi műanyag, – igaz, ízlésesen felöltöztetett – csontvázzal. Pedig a megoldás igazán egyszerű: harmadízben rendezték meg a Pécsi Tudományegyetem hallgatói vidám, farsangi napjaikat.”

A hangulatot a következő években sikerült fokozni, a Dunántúli Napló 1979-es beszámolójából már egy valódi karnevál bontakozott ki:

A csacsit állítólag nagyon nehezen adta kölcsön a pécsi állatkert. A katonai terepjáró megszerzése sem lehetett könnyű feladat, s az egyenesen rejtély, hogyan sikerült egy repülőgépet a 48-as tér fölé téríteni. Szerepelt még a felvonuláson egy taligán vontatott máglya, rajta a sárga tűzben perzselődő Szent Johanna pajzsra emelve, valami ókori figura szerepében egy állítólagos Maxi Donqui Jote Zsigulin.”

A TEN programja 1987. Forrás: Universitas, 1987. márc. 19. 4.

1978-tól a rendezvénysorozat a Tudományegyetemi Napok nevet viselte, és 1982-ig évente megrendezték. A háromkarú Janus Pannonius Tudományegyetemen 1983-tól már csak kétévente került rá sor, de már a tanárképzősök részvételével. A program azonban számukra sem volt újdonság: 1977-től ugyanis a Tanárképző Főiskolán is rendszeresen megrendezték a hasonló tematikájú Fordított Napot.

A TEN legfontosabb programjai a hetvenes-nyolcvanas években nem a zenei programok voltak. A három-négynapos programsorozatban számos előadás, filmvetítések és humorestek is szerepeltek. A Corvin Áruház híres szlogenjét vette át a jogász- és közgazdászhallgatók által szervezett „Minden szinten szinte minden”, melynek keretében az egyetem központi épületének három szintjén a TEN alatt filmvetítéseket, kisebb koncerteket, előadásokat és beszélgetéseket is tartottak. A vendégek között az évek során sportoló, pszichológus, író és újságíró is akadt, 1983-ban például Vince Mátyás, a HVG alapító-főszerkesztője. Gyakran hívtak humoristákat is: 1985-ben a Defekt duó, Nagy Bandó András, Markos György és Nádas György, 1987-ben Maksa Zoltán, a Voga-Turnovszky duó és az Illetékes elvtárs, Koltai Róbert adott önálló műsort. „»Minden szinten, szinte minden.« Akit ez utóbbi sejtelmes reklámszöveg sem csábít a Tudományegyetemre, magára vessen.” – írta programajánlójában a Dunántúli Napló 1987-ben.

A nyolcvanas évektől egyre több zenei rendezvény is helyet kapott a programban. 1985-ben a Kamara Rock Trió, 1987-ben a Huszárik Moziban a Hobo Blues Band, a DOZSO-ban Eric Vincent francia sanzonénekes és az East játszott, 1989-ben pedig a Bikini. De rendszeres fellépő volt a Szélkiáltó együttes és majd’ mindig volt magyar, görög vagy délszláv táncház és diszkó is. Hagyományos programnak számított az „alig használt és alig használható áruk” kirakodóvására az egyetem udvarán, a Pecseri, ahol használt angol magnókazettákat, jegyzeteket, de palacsintát is árultak, és logikai feladatok megoldásáért cserébe akár cipőt is lehetett tisztíttatni.

Polyák Petra

Felhasznált források:
Hagyományt teremteni. Universitas, 1975. márc. 20. 1.; Szántó Péter: Jogföldön történt. Universitas, 1975. ápr. 3. 2.; Szántó Péter: Diákdékánt választottak. Dunántúli Napló, 1976. márc. 1. 4.; Nagy móka volt! Universitas, 1976. márc. 11. 2.; Sz. P.: Diáknapok a tudományegyetem. Dunántúli Napló, 1977. márc. 21. 2.; Megkezdődtek a tudományegyetemi napok. Dunántúli Napló, 1979. márc. 23. 2.; TEN: annyi mint diákkarnevál. Dunántúli Napló, 1981. márc. 6. 5.; Öt napig tiéd az egyetem! Universitas, 1985. ápr. 11. 3.; Bozsik László: Tudományegyetemi napok kezdődtek Pécsett. Dunántúli Napló, 1985. április 18. 2.; Öt nap, amely (majdnem) megrengette Pécset. Universitas, 1985. ápr. 25. 2–3.; TEN-denciát. Universitas, 1987. ápr. 2. 2–3.
?
Impresszum

Főszerkesztő: Dévényi Anna, Bánkuti Gábor
Munkatárs: Szabó Attila (szerkesztő)
Elérhetőség: pecs8.info@gmail.com