Eredeti cikk megtekintése

A Pécs8 összefogja a helyi történelem kutatóit és kedvelőit

– Miben más munka a Pécs8, mint a többi tudományos kötet összeállítása? – kérdezzük Dr. Bánkuti Gábor történészt, a tervezett városmonográfia 8. kötetének szerkesztőjét.
– A városmonográfiák száraz olvasnivalók szoktak lenni, nehéz megtalálni azt a formát és nyelvet, amitől az ilyesmi sokak számára érdekes lehet. Azt gondoltuk – az ötlet egyébként egy balatoni lángososnál állt össze –, hogy teremtsünk kapcsolatot a város lakóival. Felkértük a pécsieket korosztálytól függetlenül, hogy osszák meg a saját emlékeiket a korszakról. A másik cél egy hiányosság orvoslása, ugyanis a Pécs történetével foglalkozó intézmények és egyének elszigetelten dolgoznak, össze kell kötni őket. Ezért indítottuk el Dévényi Anna társszerkesztővel a programot.

– Úgy tűnik, nemcsak az idősebb, nosztalgiázó korosztályt szólítják meg.
– Iskolákkal és civilekkel is van kapcsolatunk, úgyhogy azon kívül, hogy már szép számmal kaptunk fényképeket és más emlékeket, új fejlemények is akadnak. Például Pécs8 slam poetry est is lesz február 15-én a Nappaliban, a beküldött anyagok által inspirált versekkel. Lesz egy rövidfilmpályázat is a korszakról a Control Stúdió segítségével, úgy tűnik Pálfi György filmrendezőt már sikerült is megnyerni zsűrielnöknek.

– És alakulnak már az összeköttetések is?
– Megindult a hálózatosodás, megállapodásokat kötöttünk a várostörténetben érdekelt közintézményekkel. A Csorba Győző Könyvtár és a Várostörténeti Múzeum is gyűjtőpont lett, a tanszékünk mellett oda is bárki bevihet anyagokat, ezeket digitalizálják és kutathatóvá teszik. Igazi kincsek is felbukkantak már, mint például Tóth Tibor gyűjteménye, aki egy életen át gyűjtött képeslapokat Pécsről. Rengeteg kiváló fotót is felajánlott, amikből még csak hasonló sincs a múzeumoknak. Ezekből is válogatunk a Pécs8 honlapján.

– Mindez kutatási alapanyag is, de akár a turizmus is hasznosíthatná.
– Szándékunk, hogy például interaktív térképeket, akár városnézéshez használható applikációkat készítsünk, ezekkel a turisták, de a helyiek is újra felfedezhetnék Pécset. De ez hatalmas munka, úgyhogy várjuk szakmai partnerek, cégek jelentkezését is, ha szeretnék mindezt velünk együtt kreatívan továbbfejleszteni.

Maroknyi csapat

A városmonográfia megírását a Pécs Története Alapítványtól Vonyó József, a PTE BTK Történettudományi Intézet címzetes egyetemi tanára és Újvári Jenő egykori alpolgármester kezdeményezte. A tervezett 8 kötetből eddig kettő jelent meg. A Pécs8 apropóját adó 8. kötet szerkesztőjének kérték fel Dr. Bánkuti Gábor történészt, a Modernkori Történeti Tanszék docensét, a társszerkesztő Dr. Dévényi Anna adjunktus. A honlapot Zimonyi Géza, a Craetive Grafikai Műhely munkatársa készítette, a nemrég indult Facebook-oldalt Szabó Attila kezeli.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

?
Impresszum

Főszerkesztő: Dévényi Anna, Bánkuti Gábor
Munkatárs: Szabó Attila (szerkesztő)
Elérhetőség: pecs8.info@gmail.com