Május 17-én az Apolló Moziban került sor a három hónapja még csak homályosan közvonalazódó Pécs8 filmmustra záró eseményére. A különféle ötletek, hatások és előre nem kalkulált fejlemények végül olyan eredményt hoztak, ami – a kreatív és aktív partnereknek köszönhetően –, messze meghaladta előzetes várakozásainkat: a közös munkából kibontakozó forma a Pécs8 kezdeti, kettős célkitűzésének eredeti ötvözte lett. A Control Stúdió Filmegyesületnek köszönhetően egyrészt alig ismert korabeli filmek váltak közkinccsé, a beérkezett pályázati munkák és a mustrát közvetlenül megelőző 24 órás filmkészítő workshop alkotásai pedig a mai, ifjabb generáció hangján keltették életre, beszélték el az 1945 és 1990 közötti időszak pécsi mindennapjait, hangulatait.

A Pécs8 filmmustra első felvonásában a Control Stúdió értékmentő munkájának köszönhetően fennmaradt, Arató Péter és Tóth Marcell által gondozott és válogatott filmek kerültek vetítésre 35 mm-es filmtekercsekről. A lejátszáshoz alkalmas vetítőgépet Tóth Marcell keltette életre szakszerű és mindent sablont nélkülöző munkával.

Újra működik a 35 mm-es vetítőgép az Apolló Moziban

Az Apolló nagytermét zsúfolásig megtöltő közönség négy filmritkaságot tekinthetett meg. Elsőként egy számozatlan, azaz valószínűleg adásba sosem került Híradót a ’70-es évekből, majd Knoll István 1969-ben, Pécs „felszabadulásának” 25. évfordulójára készült Városkrónika filmjét, egy reklámblokkot a ’80-as évekből, végül Tímár István 1981-es, Baranyai mérleg című alkotását. A filmeket Arató Péter szakértő kommentárjai kísérték, betekintést nyújtva a filmek készítésének és vetítésének technikai hátterébe is.

Indul a mustra
Indul a mustra
A zsűri: Pálfi György és Pamuki Krisztián
Tóth Marcell és Arató Péter – Control Stúdió
Vetítés az Apollóban
Vetítés az Apollóban
Értékelés a Trafikban
Értékelés a Trafikban
Értékelés a Trafikban
Értékelés a Trafikban
Díjátadás: Osztermayer Péter
Díjátadás: HuPuCsa
Díjátadás: Bánkuti Csenge
A filmmustra az Apolló Moziban

 

A workshop 16-án, 16 órakor közös eligazítással indult a Várostörténeti Múzeumban, ahol a Pásztor Andrea és Gál Éva muzeológusok a korszakra jellemző használati tárgyakból rögtönöztek ihletadó kiállítást. A csapatoknak ettől kezdve 24 óra állt rendelkezésre, a kész munkákat 17-én 16 óráig kellett feltölteni egy tárhelyre. A szervezésben és a feladat kidolgozásában Ákli Krisztián vállalt oroszlánrészt. A filmeseket egy szakértői csapat – Arató Péter (filmes technika), Ákli Krisztián (színház), illetve a Pécs8 szervezői (történelem) – támogatta, akiktől telefonon és facebookon folyamatosan, illetve egy közös „munkareggelin” személyesen is lehetett segítséget kérni. A megadott határidőre 12 film készült el!

24 órás filmkészítő workshop

A filmeket rangos zsűri, Pálfi György filmrendező (Hukkle, Final Cut) és Pamuki Krisztián operatőr (Control Stúdió Filmegyesület) interaktív beszélgetés keretében értékelte a Trafikban. A két órás jó hangulatú szakmai disputa után a zsűri a következő díjakat adta át:

I. helyezett: A legjobb fikciós film, a 24 órás filmkészítő workshopon készült Megakadt című kisfilm, Bánkuti Csenge, Domján Zsuzsi és Botár Ági alkotása. (Szent Mór Katolikus Iskolaközpont, Pécs)

II. helyezett: A legjobb szerelmes film, a HuPuCsa Stúdió 24 órás filmkészítő workshopon készült Kovácsolt szerelem című munkája. Alkotók: Csalos Martin, Huber Péter; Putics Richárd. (Ady Endre Gimnázium és Szakiskola, Nagyatád és Pécsi Tudományegyetem)

III. helyezett és egyúttal közönségdíjas: A legjobb ismeretterjesztő film, Osztermayer Péter Gagarin kalapja című, a rövidfilm pályázatra beérkezett alkotása.

A rövidfilm pályázatra beérkezett és az előzsűri által a filmmustrára beválogatott további alkotás:

Solymos Kristóf: Emléktöredékek Pécs városáról

A 24 órás filmkészítő műhelyen elkészült további alkotások:

  1. Velikoye Casco – Faházi Benedek, Kadlicskó Gréta, Springer Barnabás (Leőwey Klára Gimnázium, Pécs)
  2. Szocreál reggel Pécsett – Láng Pálma Lídia, Szabó Luca, Makk Adrienn, Lakatos Gábor, Tárnoky Kata (Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs)
  3. Pécsi útépítések 1969-ben – Papp Dániel, Varga Miklós, Plávits Zoltán (Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola, Pécs)
  4. Pécs – Unyi András, Moro Bence, Kőfejű Csaba, Bata Norbert, Schmidt Péter (Leőwey Klára Gimnázium, Pécs)
  5. A Sétatéren át – FilmMüszi: Biró Dorottya, Bodai Barna, Hajnal Bianka, Horvát Máté, Oláh Enikő, Szabó Bianka, Farkas Eszter és Szabó Dalma (Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium, Pécs)
  6. Ki mit tud(hat)? – FilmMüszi: Biró Dorottya, Bodai Barna, Hajnal Bianka, Horvát Máté, Oláh Enikő, Szabó Bianka és Szabó Dalma (Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium, Pécs) 
  7. Egy őrült álom – VINRÉDÓ: Szabó Dóra,  Cseh Réka és Vank Inez, Balázs Vivien (Dráva Völgye Középiskola, Barcs)
  8. Híradó – Tarantino utódai: Mikó Rebeka Vanessza, Csábráki Luca, Káró Leila Vivien (Dráva Völgye Középiskola, Barcs) 
  9. 1969. – BGO: Tóth Balázs, Horváth Gergő, Murai Olivér (PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium, Pécs)
  10. Egy gondolat – Unitas Triplex: Dallos Diána, Brun Adorján, Illés Zsófia (Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs)
?
Impresszum

Főszerkesztő: Dévényi Anna, Bánkuti Gábor
Munkatárs: Szabó Attila (szerkesztő)
Elérhetőség: pecs8.info@gmail.com