BÉV munkaerő toborzási kisfilm

A Baranya Megyei Állami Építőipari Vállalat munkaerő toborzási kisfilmje, 1983.

Az Országgyűlés által 1979-ben elfogadott, utólag 1975-re visszadatált második 15 éves lakásépítési terv az első öt évben országosan 440-450 ezer, majd 1990-ig további 750-760 ezer lakás építését irányozta elő. Ennek keretében folytatódott Pécsett „Lvov-Kertváros” 1972-ben megkezdett építése. Magyarország harmadik legnagyobb lakótelepén több mint 15 ezer lakás épült fel a rendszerváltásig.

A nagyszabású építkezés jelentős munkaerő szükségletet teremtett. A régió meghatározó építőipari vállalata a film modern eszközét is felhasználta a fejvadászathoz. Az ajánlat a paternalista állam gondoskodását is demonstrálta: munkásszállás, szórakozási, kulturálódási és üdülési lehetőség, szakmai képzés…

Az eredeti filmtekercs a pécsi Control Studio Egyesület évek óta tartó leletmentő munkájának köszönhetően maradt fent. Az egyesület a magánkézben és intézményekben kallódó felvételeket módszeresen gyűjti és szakszerűen archiválja, többek között a Nemzeti Filmarchívummal és a Csorba Győző Könyvtárral is együttműködve. A történettudomány és a filmes szakma szempontjából is óriási értéket képviselő munkát Tóth Marcell és Arató Péter végzi, ezúton is köszönjük segítségüket!

?
Impresszum

Főszerkesztő: Dévényi Anna, Bánkuti Gábor
Munkatárs: Szabó Attila (szerkesztő)
Elérhetőség: pecs8.info@gmail.com