A filmet Bánkuti Csenge készítette.

A Szent Mór Iskolaközpont és a Pécs8 program a Csorba Győző Társaság és a Magyartanárok Egyesületének szakmai támogatásával REGIONÁLIS VERSMONDÓ VERSENYT és ALKOTÓI PÁLYÁZATOT hirdet Baranya, Somogy és Tolna megye középiskolás diákjai (gimnazisták, a szakgimnáziumok és a szakközépiskolák 0. és 9 – 13. évfolyamos tanulói) számára.

 

CSORBA GYŐZŐ VERSMONDÓ VERSENY
A verseny időpontja: 2017. november 11.
Helyszín: Dóm Múzeum, Pécs, Káptalan utca 8.

A versenyre iskolánként két-két jelentkezőt várunk. A jelentkezők egy szabadon választott Csorba Győző-verssel és egy, a régióhoz kötődő XX. századi vagy kortárs költő alkotásával nevezhetnek.

Jelentkezni a következő címen lehet: Bayer Ildikó csorbagyozovmv@gmail.com

Kérjük, a levélben a következő adatokat tüntessék föl:

 • versenyző (név, évfolyam, osztály, e-mail):
 • felkészítő tanár (név, évfolyam, osztály, e-mail, telefon):
 • iskola (név, cím, e-mail, telefon):
 • A választott Csorba Győző vers címe:
 • A szabadon választott kortárs vers szerzője és címe:

 

A verseny kétfordulós. Az első fordulóban a versenyző választása szerint az általa megjelölt két vers egyikét mondja el. A zsűri az első forduló produkciói alapján állítja össze a második forduló résztvevőinek listáját. A második fordulóban a versenyző második szövege hangzik el.

Értékelés és díjkiosztó ünnepség közvetlenül a verseny után lesz. A jelentkezéseket regisztráljuk, és erről visszajelzést küldünk.

Nevezési határidő: 2017. október 20.

 

CSORBA GYŐZŐ ALKOTÓI PÁLYÁZAT

Az alkotói pályázatot jeligésen, három kategóriában hirdetjük meg:

 

1. kategória: Vers, novella

„Bennem van minden, ami nincs,/s bennem van minden, ami van” – írja Csorba Győző a Séta és meditáció című versében, melynek meghatározó élménye a város, a szűkebb értelemben vett pátria.

A pályázatra olyan verset vagy novellát várunk, amely a városhoz, lakóhelyhez, a mindennapok tereihez kapcsolódó élményeket fogalmazza meg. Egy pályázó egy pályaművel, verssel vagy novellával nevezhet. A pályamű terjedelme ne haladja meg a 800 szót.

 

2. kategória: Irodalmi esszé

Szeretném elmondani végre egyszer,
mi vagy nekem. –
Megcsöndesedtem, nem verekszem
többé, várom türelmesen,
hogy gazdag terveit betöltse
életemmel a szerelem.

(Csorba Győző: Alázat)

Három-négy szabadon választott Csorba Győző-vers alapján jellemezze a költő szerelmi lírájának sajátosságait! Keressen választ arra a kérdésre, tudnak-e kapcsolódni korunk versolvasó fiataljai Csorba szerelmes verseihez? (A tájékozódáshoz, kutatáshoz ajánljuk a következő portálokat:

 

3. kategória: Projektmunka – 3 fős csoportok számára

Pécs és a Dél-Dunántúl huszadik századi irodalmi életének, kultúrájának formálódásában fontos szerepet töltött be Csorba Győző. Több mint fél évszázados irodalomszervezői, szerkesztői, könyvtárosi-könyvtárvezetői munkája mértékadó, értékteremtő tevékenység.

 • A csoport tárja föl és mutassa be, milyen szerepet játszott Csorba Győző a XX. századi Pécs, a régió irodalmi közéletében!
 • A Jelenkor szerkesztőjeként, főszerkesztőként, könyvtárigazgatóként hogyan formálta, gazdagította a régió szellemi kultúráját?

A kutatómunka, tájékozódás nyomán készítsetek olyan kisfilmet (terjedelme max. 5 perc), esetleg Prezit vagy egyéb prezentációs felületen közzétett anyagot, melyben a témát kreatív módon, egyéni látásmódot és értelmezéseket előnyben részesítő formákban fogalmazzátok meg.

A pályamunka elkészítéséhez segítséget, anyagot találnak a következő oldalakon:

 

A pályamunkát tartalmazó fájl neve a jelige. A pályamunkákat 2017. október 20-ig várjuk elektronikus formában a következő címre: Barczáné Körös Ágnes csorbagyozoap@gmail.com

A pályamunkák beérkezéséről visszajelzést küldünk.

Kérjük, a pályamunkákat tartalmazó levélben a következő adatokat tüntessék föl:

 • versenyző (név, évfolyam, osztály, e-mail):
 • felkészítő tanár (név, évfolyam, osztály, e-mail, telefon):
 • iskola (név, cím, e-mail, telefon):
 • kategória megjelölése

 

A pályamunkákat külön zsűri értékeli. A díjazott pályamunkák a Pécs8 honlapján megjelennek. A legjobb projektfeladatot beküldő csapatnak a Pécs8 különdíjat is felajánl. Eredményhirdetés és díjkiosztó a versmondó verseny keretében, 2017. november 11-én.

A verseny szervezői, a Szent Mór Iskolaközpont Humán Munkaközössége

?
Impresszum

Főszerkesztő: Dévényi Anna, Bánkuti Gábor
Munkatárs: Szabó Attila (szerkesztő)
Elérhetőség: pecs8.info@gmail.com