Eredeti cikk megtekintése

GAGARIN – Osztermayer Péter alkotása, a Gagarin kalapja a legjobb ismeretterjesztő film kategóriában győzött, meg begyűjtötte a közönségdíjat is. A kisfilm arról a nemlegendáról szól, amikor a Pécsre látogató szovjet űrhajósnak egy cukrásztanuló ellopta a tányérsapkáját!

 

A küldöttség az 1961-es látogatás során az Olimpia Étteremben ebédelt, István ekkor ragadta meg az alkalmat (és a kalapot), hogy szórakoztassa a kollégáit. Mivel a barakk akkor még nem volt épp a legvidámabb, a cselekedet nem volt veszélytelen. Szerencsére nem lett súlyos következménye a dolognak, de jár érte az utókor hatalmas riszpektje!

A filmet a Pécs8 program és a Control Studio első közös rövidfilm pályázatán díjazták. Olyan filmeket vártak, melyek Pécs 1945 és 1990 közötti történetéről szólnak, a cél az volt, hogy olyan alkotások szülessenek, amelyek egyéni nézőpontból mesélik el a város történetét. A filmeket az Apolló Moziban mutatták be, a pályamunkákat Pálfi György és Pamuki Krisztián zsűrizte.

A legjobbnak ítélt alkotás egyébként Bánkuti Csenge, Domján Zsuzsi és Botár Ági közös munkája, a Megakadt című kisfilm, a 24 órás filmkészítő workshop gyümölcse lett!

A nyerteseknek, pályázóknak és szervezőknek is szívből gratulál a szerk!

?
Impresszum

Főszerkesztő: Dévényi Anna, Bánkuti Gábor
Munkatárs: Szabó Attila (szerkesztő)
Elérhetőség: pecs8.info@gmail.com