A hónap első hétvégéjén a „Feleségül vesz a férjem” és az „Aranykalász” című nagysikerű operettel búcsúzik a hosszúra nyúlt színházi évad.

KERESEM öcsémet, Varga Józsefet MÁV fékezőt, aki 1922. évben Sellyén született, 1944. november 25-én szolgálati útra ment Mosonmagyaróvárra. Fogságba esett, Pécsett 1944. december 3–4-én beszéltem vele utoljára. Aki tud róla értesítsen: Mezei Péterné, Pécs Athinay-u. 26.

A Nemzeti Parasztpárt választási nagygyűlése Pécsett, 1945. augusztus 12. A szónok: Keresztury Dezső
JPM – Helytörténeti Gyűjtemény Ht5533

Nagy buzgalommal dolgozik a „szédületesen felhajtott piaci árak” letörésén az illetékes hatóság. A piaci árak éber őre a piaci biztos maximál. (A pécsi vásáron hisztérikus jelenet: a csenevész almái kilóját 40 pengőért árusító kofa ordítva szidja az intézkedőt, aki portékája árát 20 pengőben állapítja meg.)

A közellátásért folytatott harc főbb frontjai a kenyér (kukoricával és burgonyával keverve), a zsír (olajjal helyettesítve), a tej, a textiláru és a cipő. Az augusztusi jegyre nem adható ki a liszt, amíg a júliusi lisztjegyeket nem sikerül beváltani. A régóta hiányzó szappan – melynek hiánya korábban már a szénbányászok leszállását veszélyeztette, ti. a szénport a víz nem oldja ki a bőr pórusaiból – augusztus 7-től vásárlási könyvre kerül kiosztásra. Családonként egy darab pipereszappan kapható a családfő vásárlási könyvére.

Beindul a választási kampány, a Széchenyi téren egymást érik a Függetlenségi Front pártjainak tömegrendezvényei.

2 ÉS 3 ÉVES gyermekemet kiadnám jobb családhoz nevelésbe jó fizetéssel. Mielőbbi választ kérem Pipacs-utca 3.

A Magyar Kommunista Párt választási nagygyűlése, 1945. augusztus 24. A szónok: Hajdú Gyula JPM – Helytörténeti Gyűjtemény Ht5408

A rendőrség őrizetbe veszi Nendtvich Andor nyugalmazott polgármestert és Palos Bernardin tankerületi főigazgatót. A pécsi rendőrkapitányság vezetését Vörös László veszi át a belügyminiszter által menesztett szociáldemokrata Minker Ádámtól. A hónap során egymást érik a letartóztatások, az augusztus 17-ei razziáról az MTI is beszámol. A vármegye területéről a hónap végén mintegy 400 internált dolgozik a mecsekszabolcsi bányában. Az összes internáltak száma augusztus 29-én 3.390 fő.

A Tüzér-utcai sportpályán Pannónia Sörgyár – Pénzügyőrök labdarugó mérkőzés, melynek bevételét (belépődíj 10 pengő) a drávamenti falvak újjáépítésére fordítják. Bizonyára számos érdeklődőt vonzott a Bőrgyár – Dohánygyár női focimeccs is, melynek jövedelme a hadifoglyokat segélyezte. A Hun utcai sportpályán a női derbit a Városháza – Rendőrség mérkőzés követte.

Bánkuti Gábor

Felhasznált irodalom:
Új Dunántúl, 1945. augusztus 3; 4; 5; A Magyar Távirati Iroda (MTI) augusztus 21-ei jelentése; Páva István: Cseppben a tenger. Emléklapok 1944/45-ről. I. rész. Pécsi Szemle XII. 2009. 2. (Nyár) 80. A fejléc képe: A Nemzeti Parasztpárt választási nagygyűlése Pécsett, 1945. augusztus 12. A szónok: Erdei Ferenc. JPM – Helytörténeti Gyűjtemény Ht5526
?
Impresszum

Főszerkesztő: Dévényi Anna, Bánkuti Gábor
Munkatárs: Szabó Attila (szerkesztő)
Elérhetőség: pecs8.info@gmail.com