Tolnai József polgármester
JPM – Helytörténeti Gyűjtemény Ht717

A hónap elején borult, szeles, hűvös idő, 13-ától beüt a kánikula.

„A korai beállott nagy meleg a legyek elszaporodását eddig nem látott óriási mértekben okozta. A legyek irtására a legmegfelelőbb eljárás az, hogyha a legyek táplálékául szolgáló mindenféle szerves hulladékot mint csontot, gyümölcs és ételmaradékot azonnal eltávolítunk, illetve jól elzárható helyen tartunk”.

Lakossági panasz szerint a Vas Gereben és a Nagyvárad utcák sarkán legalább 100 kocsira való szemét halmozódott fel, „mindenféle rothadó anyag, állati hulladék és egyéb bűzterjesztő anyagok”, ami a környék levegőjét „valósággal dögletessé  teszi”. A hulladék elhordására a fogathiánnyal küzdő köztisztasági hivatal a közmunkahivatal útján a fogattartó gazdákat is igénybe veszi.

Tolnai József a helyi szociáldemokraták köztiszteletnek örvendő politikusa június 14-től Pécs megbízott, július 9-től véglegesített polgármestere. Az 1945 novemberében nemzetgyűlési képviselővé is választott Tolnait 1944 novemberében a nyilasok deportálták, Dachau-ból még visszatért, a váci fegyházat már nem élte túl.†1951. július 3.

Szocdem vezetők csoportja. Elől Tolnai József polgármester
JPM – Helytörténeti Gyűjtemény Ht718

A pécsi költők és művészek impozáns tavaszi seregszemléje a Pécsi Művészest. A rendezvényen Csorba Győző „imaginativ lírája”, Tarján Béla szocialista verse, Csányi László „fájdalmasan kirobbanó költeményei”, Harcos Ottó „sajátos lobogású versei”, Váradi Károly érett dunántúli lírája és Csuka Zoltán reprezentatív, verlainei ihletésű verse mellett „igaz és fejlődőképes” költők – András Endre, Kopányi György, Barlai József – is bemutatkoznak.

Az Ágoston-téri elemi iskolába kerül a politikai internálótábor. A pécsi népügyészség letartóztatja a nyilasok által korábban szintén internált Esztergár Lajos volt polgármestert, egyetemi tanárt, a „Pécsi Norma” néven ismert produktív szociálpolitika kidolgozóját.

Bánkuti Gábor

Felhasznált irodalom:
Pécs-Budai Szent Ágoston plébánia Historia Domusa; Nagy Imre Gábor: Tolnai József. (Szócikk) In: Pécs Lexikon II. kötet. Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft., Pécs, 2010. 309; Új Dunántúl, 1945. június 5; 14; 28.
?
Impresszum

Főszerkesztő: Dévényi Anna, Bánkuti Gábor
Munkatárs: Szabó Attila (szerkesztő)
Elérhetőség: pecs8.info@gmail.com