Eredeti cikk megtekintése

Mi alakíthatjuk Pécs történetét

 

Nem unatkoznak a Pécs Története Alapítvány munkatársai, hiszen december első péntekén egész napos konferenciát rendeznek Pécs történelméről. Ezzel párhuzamosan a nemrég útjára indított PÉCS8 program keretében a helyi lakosság segítségét is kérik annak érdekében, hogy minél több személyes emlék, kordokumentum kerüljön napvilágra a vonatkozó időszakból. Bánkuti Gábor történész, a projekt egyik kezdeményezője számolt be a részletekről.

A Pécs Története Alapítvány régóta ügyködik azon, hogy átfogó módon mutassa be Pécs történetét. A nyolckötetesre tervezett, országos viszonylatban példátlan vállalkozás első két kötete már megjelent a szakemberek jóvoltából, a nyolcadik, a város történelmét 1945 és 1990 között tárgyaló kötet elkészítésében azonban a pécsiek közreműködésére is számítanak.

Bánkuti Gábor történész, a PTE Modernkori Történeti Tanszékének oktatója, a nyolcadik kötet szerkesztője elmondta, hogy ennek kapcsán indították el Dévényi Anna társszerkesztővel a PÉCS8 elnevezésű kezdeményezést, amelynek célja, hogy a szűken vett tudományos közegből kimozdulva a lakosság segítségével alkothassanak képet a II. világháború befejezésétől a rendszerváltásig tartó korszak jellegzetességeiről, a város életéről, mindennapjairól.

– Két célcsoportot szeretnénk megszólítani: egyrészt azokat, akik személyes élménnyel rendelkeznek a korszakból, őket lakossági felhívás keretében igyekszünk elérni. Másrészt a középiskolásokat és az egyetemistákat, akiket különböző kreatív kezdeményezésekkel próbálunk önálló kutatásra ösztönözni, így kapcsolva be őket a közös munkába. Mindenkit arra bátorítunk, hogy a pecs8info@gmail.com e-mail címen, és a hamarosan induló Facebook-oldalon ossza meg velünk a programba illeszthető ötleteit.

A PÉCS8 program fórumokat teremt mindehhez, nyilvánosságot biztosít az előhívott emlékezetnek. Ennek első lépéseként kordokumentumokat, személyes tárgyakat és emlékeket várnak a lakosságtól; bíznak benne, hogy az interakció, a város különféle intézményes és civil szereplőinek együttműködése a monográfia formáját is meghatározza majd. A beküldött emlékeket a közgyűjtemények digitalizálják és archiválják, így a jövő generációja számára is kutathatók és elérhetők lesznek.

– Mindenkinek lehetősége nyílik megosztani másokkal a korszakból származó személyes és közösségi élményét, így értve meg jobban ezt az időszakot – fogalmazott a szakember.

Ám a történészek sem ülnek a babérjaikon, hiszen december 2-án egész napos konferenciát szentelnek Pécs történelmének, bemutatva az eddig elért kutatási eredményeiket. Az Előadások Pécs történetéből című rendezvényről ITT olvasható részletes leírás.

?
Impresszum

Főszerkesztő: Dévényi Anna, Bánkuti Gábor
Munkatárs: Szabó Attila (szerkesztő)
Elérhetőség: pecs8.info@gmail.com