A Cseh Tamás Program pécsi vonatkozású cikkei Nagy Éva egyetemi hallgató ismertetőjével

 

A Cseh Tamás Programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alap indította útjára 2014-ben. Kilenc alprogramot futtat és célja, hogy pályázatok formájában segítse a most induló zenekarokat, valamint kisebb (vidéki) tv-ket, rádiókat. Fellépések, nemzetközi turnék szervezése épp úgy beletartozik a profilba, mint (akár vidéki) klubok segítése, fiatal koncertező zenekaroknak fellépési lehetőséget biztosítva. A pályázókat a Cseh Tamás Programiroda segíti a pályázatok zavartalan lebonyolításában. Az eddig felsoroltakon kívül a zenei örökség megőrzését is célul tűzték ki. A feldolgozott anyagok egy része online, térítésmentesen hozzáférhető.

 

A CSTP könnyűzenei örökségét összesítő oldal:
http://www.csehtamasprogram.hu/alprogramok/konnyuzenei-orokseg

A Könnyűzenei Örökség jelenleg is futó projekjei:

 • Azok a régi csibészek
  Poptörténeti talk show, a zenetörténelem élő nagyjai beszélnek tapasztalataikról, ifjúsági életről, zenélésről. A beszélgetések interneten is hozzáférhetőek, valamint könyv formátumban is megjelentek azonos cím alatt (Csatári Bence-Poós Zoltán: Azok a régi csibészek. Jaffa Kiadó, 2016.)
 • Oral history
  Élet-, karrier- és mélyinterjúk a zenetörténet nagyjaival, nem csak zenészekkel, a zeneipar vezető személyiségeivel, döntéshozóival.
 • Rocktúra
  A Rocktúra célja egy poptörténeti tanösvény kialakítása: a magyar könnyűzene legfontosabb helyszíneit bemutató honlap, majd ennek tartalmát felhasználó applikáció létrehozása. Később az említett fontos helyszíneken emléktáblák elhelyezését is tervezik, mely egy végigjárható „rocktúra” szervezését is lehetővé tenné az applikáció segítségével.
  A Poptörténeti Tanösvény összes anyaga ezen a linken található.

 

Az Poptörténeti tanösvény pécsi vonatkozású cikkei:

 1. A Gyár- Pécs
  A BÉV használaton kívüli épületét kibérelve alapították meg  Andy Warhol Factory-jának „magyar utódját” 1991-ben. Pécs egyik legmeghatározóbb szórakozóhelyévé nőtte ki magát, a a Czinderi utca 3–5. szám alatt húzódó bulihely, ahol traktorgumikon ücsörögve lehetett híresebbnél híresebb zenekarok koncertjeit végigbólogatni. A helyet nem újították fel túlzottan, végig megőrizte „béves” hangulatát, csak a kékre festett falak, egy színpad és egy büfé felállítása emlékeztetett arra, hogy nem egy „igazi” gyárban, a munka szünetében folyó koncertbe csöppent bele a hallgatóság. A hét öt napján elő zene várta a fiatalokat, minden nap más stílusban. A kínálat egyre csak bővült, előfordultak performanszok, avantgárd divatbemutatók is. 1996-tól anyagi okok miatt tulajdonos- és kisebb profilváltás is következett, de a Gyárat már nem lehetett megmenteni a bezárástól. Ma az Árkád áll a helyén.
 1. DOZSO
  A Felsővámház utca 72. alatt olvadt össze 1981-ben a Doktor Sándor Művelődési Központ és a Zsolnay gyár kultúrháza. Minden stílus helyet kapott a DOZSO kínálatában, ebből látszik, hogy az URH és a Bizottság első pécsi fellépései mellett jól megfértek , évente Cseh Tamás estjei is. 1984-89 között az új hullám zenekarainak biztos lelőhelye volt, a műsorok teltházzal futottak a 300-350 fős nagyteremben.  Létrehoztak egy Közös Egyetemi Klubot is, mellyel az egyetemistákat csábították a DOZSO-ba. Könnyűzenei tevékenysége mellett zeneiskolai oktatás is a DOZSO profiljába tartozott. Végül 1996-ban zárt be, ma a Bóbita Bábszínház épületeként funkcionál a Zsolnay Kulturális Negyedben.
 1. Hard RÁK Café – Pécs
  A Hard Rák 1993-ban nyitotta meg kapuit a zenekedvelő közönség számára, a vasúti pályaudvartól nem messze, az Ipar utca 7. szám alatt. Hamarosan országos hírnévre tett szert. A sokszínű zenei kínálat ide vonzott a tizenévesektől kezdve az örökifjú negyvenesekig mindenkit. Rock, dzsessz-, folk-, world music, valamint disco is előfordult. Az élőzenekaros koncertek legnépszerűbbjei az akkor ismertté váló alter zenekarok (Quimby, Kispál és a borz, Kimnovak stb.) legtöbbjét felvonultatták. A 300 férőhelyes RÁK teltházzal legtöbbször teltházzal működött, mert a rajongók itt a színpadtól alig fél méterről csodálhatták meg kedvenceiket. A legnépszerűbb esteken a kerthelység megnyitásával akár 500-an is bezsúfolódhattak ide. 1995-ben a RÁK lett (a Magyar Narancs éves szavazásán) „A legjobb vidéki klub”. A konkurencia erősödésével, a 2000-es években egyre csökkent népszerűsége, és végül 2009-ben bezárt, az épületet lebontották. Helye azóta beépítetlen.
 1. Pécsi Ifjúsági Ház és Ifjúsági Park
  Az Ifjúsági Ház (IH) 1975-ben nyitott meg a Szalai András (ma Nagy Lajos király) út 13-ban, 37 évig, 314 fős színháztermével és 100 fős klubpresszójával zenei rendezvényeknek adott otthont, ahogy Balokány-ligeti Ifjúsági Park is, mely egy évvel később nyitott. Virágkorát a ’70-es években élte, ’78-ban még víziszínpadot is avattak a Piramis együttes közreműködésével. Ekkor indították el az Amatőr együttesek pódiuma programsorozatot, később pedig a Rock-szerdákat, melyek főleg helyi, vagy még ismeretlen zenekarokat léptettek fel, persze rengeteg sztárfellépő mellett. Rocktalálkozók, országos pop, rock, dzsesszválogatók elődöntői itt kerültek megrendezésre, mint ahogy a Ki Mit Tud?-ok előselejtezői is. A 80-as évek végétől egy ideig diszkóként funkcionált, aztán újra koncertezésre használták, egészen 2011-es bezárásáig. Ma egy használtruha bolt működik az egykori IH-ban, de nagy része kihasználatlan.
 1. Pécsi Szabadtéri Színpad
  1953-as megnyitása után főleg komolyzenei koncerteknek adott otthont a Káptalan utca 4. szám alatti, egykori kanonoki lakóház díszkertjében kialakított Pécsi Szabadtéri Színpad, mely 2800 fő befogadására volt képes. A ’60.as évektől már könnyűzenei koncertek is előfordultak itt, majd 1978-tól a Pécsi Nyári Színház központja lett, mint Szabadtéri Táncszín. A város legnagyobb terét először Rockszínház társulata, mellett a színház is felfedezte magának: balett- és operaélőadások is megtekinthetőek volt a „szabad ég alatt”. A Szabadtári Színpad népszerűsége a ’90-es évekig törtetelen volt, ám a kulturális intézmények átalakítása miatt egyre kevesebb forráshoz jutott, és ekkor kissé háttérbe szorult. 2004-től a Pécsi Horvát Önkormányzat gondozásában állt, és sikerült fényét lassanként visszaállítani, máig működik, eredeti (könnyű-és komolyzenei, színházi programokat felvonultató) formájában.

 

Linkgyűjtemény- Pécsi együttesek, ’80-as évek:

Gruppensex:

Morris:

Új Menüett:

Milleniumi Földalatti Vasútvonal:

 

?
Impresszum

Főszerkesztő: Dévényi Anna, Bánkuti Gábor
Munkatárs: Szabó Attila (szerkesztő)
Elérhetőség: pecs8.info@gmail.com