Városkrónika

rendezte: Knoll István (Balázs Béla-díjas) MAFILM 8. stúdió, 1969.

A felvételek 1969-ben készültek 35 mm-es fekete-fehér és színes anyagra.

A „felszabadulás” 25. évfordulójára készült Városkrónika Pécs negyed évszázados fejlődését mutatja be. Az alkotók számára Pécs dinamikus gazdasági és kulturális fejlődése, népesség-növekedésének üteme a szocialista fejlődés bemutatására is alkalmat kínált.  Más településekről is készültek hasonló kisfilmek, de azok főként turisztikai szándékkal.

A leginkább az „optimista riport” műfajába sorolható színvonalas alkotás megrendelője, ill. az ötletgazda személyét illetően több anekdota is van, valószínűsíthető hogy maga a város állt a kezdeményezés mögött. Az eredeti terv szerint évről évre készülő sorozatból végül 4 db készült el 1972-ig.

A film propagandisztikus célját erősítette, hogy a város lakói például az április 4-ei (felszabadulási) ünnepségen is megtekinthették az akkori Petőfi vagy Kossuth moziban. Pedagógiai értéke, hogy a filmben hangsúlyos szerepet játszó, társadalmi munkával épült intézmények (állatkert, vidámpark) történetén keresztül a fiatalabbak is megismerhették a városlakók addigi példaértékű, önzetlen munkáját.

Az eredeti filmtekercs a pécsi Control Studio Egyesület évek óta tartó leletmentő munkájának köszönhetően maradt fent. Az egyesület a magánkézben és intézményekben kallódó felvételeket módszeresen gyűjti és szakszerűen archiválja, többek között a Nemzeti Filmarchívummal és a Csorba Győző Könyvtárral is együttműködve. A történettudomány és a filmes szakma szempontjából is óriási értéket képviselő munkát Tóth Marcell és Arató Péter végzi, ezúton is köszönjük segítségüket!

?
Impresszum

Főszerkesztő: Dévényi Anna, Bánkuti Gábor
Munkatárs: Szabó Attila (szerkesztő)
Elérhetőség: pecs8.info@gmail.com